Ke světové finanční krizi je vztah v Rusku poněkud ambivalentní. Na jednu stranu premiér Putin a prezident Medveděv neustále tvrdí, že země je "ostrovem stability" a nic ji v zásadě nehrozí. Na vchodu do studia stanice Russkoje radio například visí cedulka "Všem moderátorům! V éteru je přísně zakázáno používat slovní spojení světová krize!" Na druhou stranu stejní dva muži oznamují nejrůznější balíky pomoci rozličným sférám hospodářství od bankovnictví po nanotechnologie.

(c) A. Belickij

 

Tato schizofrenie se promítá i do nových vtipů o krizi. Naprostá většina anekdot nezastírá potěšení nad problémy bankéřů. "Spím jak malé dítě, vypráví investiční bankéř. Každé dvě hodiny se budím a brečím," říká se v jednom z nich. Často však jde o předělávky starších vtipů z krize roku 1998 nebo o překlady z angličtiny. A velkou část z nich vymýšlejí samotní finančníci. "Nedávno mě strašně rozesmál kolega, který vyprávěl jak bankéř chce jít žebrat - a zjistí, že nemá u koho," vyprávěl časopisu Děngi novinář Leonid Beršidskij. Byl totiž poradcem generálního ředitele banky KIT-Finans, která zbankrotovala právě kvůli tomu, že mu žádný finanční ústav nechtěl půjčit. Mimo bankovní sektor je tento druh humoru nejspíš nesdělitelný.

Další vtipy vymýšlejí finančníci, kterým hrozí, že ztratí práci. "Koupil jsem akcie - prodal jsem akcie. A taky dům, auto, chatu..." Vzhledem k tomu, že moskevská burza od počátku roku ztratila skoro polovinu své hodnoty, tak jde o poněkud černý humor. Jedna populární definice tvrdí, že finanční krize je horší než rozvod. Také přijdete o polovinu peněz, ale manželka vám zůstane.

Nicméně se v poslední době objevují i vtipy, vyjadřující přesvědčení, že krize zasáhne tvrdě i obyčejné lidi. V narážce na krach státních financí v roce 1998, kdy většina lidí přišla o své úspory, se objevila nová zákonitost, podle které vláda každých deset let provádí liposukci vkladů obyvatelstva. Současně tyto anekdoty vyjadřují přesvědčení, že ať se stane cokoli, obyčejný člověk s tím nic nenadělá. Poněkud obhroublou formou to vyjadřuje následující vtip: "Syn se ptá otce: Tatínku, zasáhne naši rodinu finanční krize? Finanční krize, synku, zasáhne ty, kteří mají finance. My budeme prostě v pr..."

 

Text je rozšířenou verzí sloupku, který pravidelně vychází v tištěných HN