Včerejší pompézní pohřeb patriarchy Alexije II. oživil znovu diskusi o vztahu Rusů k náboženství. Na jednu stranu by se řeklo, že většina Rusů skutečně uctívala zesnulého patriarchu jako významnou osobu a padaly dokonce po vzoru pohřbu Japa Pavla II. před pár lety výzvy k jeho prohlášením svatým. Hlasatelka televizní stanice Vesti označila fakt, že v Moskvě pršelo za "důkaz toho, že i sama nebesa oplakávají smrt Alexije II." Ze sverdlovské oblasti zase přišla zpráva, že v chrámu ve vsi Nižňjaja Salda během zádušní mše obraz patriarchy začal ronit slzy. Podle místních věřících je to znak, že Alexij II. se dostal do ráje.  Při bližším pohledu je ale vidět, že kořeny skutečné víry jsou poměrně slabé a pro mnoho politiků je pouze zástěrkou pro potlačování svých oponentů.

Po sedmdesáti letech sovětského ateismu se pravoslaví opět stalo státním náboženstvím a pro státní činitele oporou. Byť zpočátku bylo vidět, že plukovník KGB Vladimir Putin se v kostele se svíčkou necítí zrovna jistě. Jiný postsovětský vůdce, běloruský prezident Alexandr Lukašenko, dokonce o sobě prohlásil, že je pravoslavným ateistou. Tímto termínem by se dala označit většina současných ruských politiků. Víra jim slouží pouze jako způsob vymezení se vůči ostatnímu světu, především Západu. O to agresivněji však reagují na její zpochybňování.

Hezky to ukázala aférka okolo známého webového designéra Artemije Lebeděva. Ten ve svém osobním blogu, kde většinou krajně nespisovným jazykem píše o svých cestách nebo nadává na byrokracii, vyjádřil svou naštvanost nad tím, že Medveděvovým dekretem byly v den patriarchova pohřbu zrušeny všechny zábavné akce. Lebeděv napsal, že nechápe, proč se nevyhlašuje smutek v případě úmrtí hlavního rabína a že to uráží jeho ateistické city. Připojil k tomu koláž, kde neznámý vtipálek pod patriarchův oficiální portrét připojil nápis Zavolal si ho šéf.

Oficiální portrét patriarchy

Sám Lebeděv nejspíš netušil, že jeho poznámka vyvolá takovou bouři emocí. Politici se začali předhánět v tom, kdo hlasitěji odsoudí jeho názor. "Člověk, který nosí pravoslavné příjmení, spáchal hnusný a amorální čin," řekl například člen horní komory parlamentu Husejn Čečenov. Přední člen strany Jednotné Rusko a poslanec Boris Reznik šel ještě dál. "Vůči ruskému lidu byl spáchán akt nelidskosti a podlosti," rozhořčil se v interview. "Podobná provokace není jen urážkou citů věřících, ale také pokus o rozněcování náboženské nesnášenlivosti," sdělil médiím komunistický (!) poslanec Viktor Iljuchin.

Známý pravoslavný publicista Andrej Kuraev si myslí, že je to kvůli množství satanistů na internetových fórech. "Proto popularita podobných blogů (Lebeděvův komentář patřil mezi desítku nejdiskutovanějších témat) je ještě jedním argumentem pro podporu kandidatury metropolity Kirilla, což bude důstojnou odpovědí na urážky," řekl Kurajev.

Lebeděv v reakci na tato slova napsal, že je nejsměšnější, že před nějakými dvaceti lety by všechny citované autory za podobné výroky na obranu církve okamžitě vyhnali z komunistické strany, ve které byli všichni bez výjimky.


Text je rozšířenou verzí pravidelného sloupku v tištěných HN