Poprvé jsem na tuto historku narazil už asi před třemi týdny, kolovala po blozích na populárním serveru Livejournal.com. Nebyly tam jména, jen velmi vtipně vylíčena celá situace. Dobře jsem se pobavil a zařadil do sbírky současných ruských urban legends. Ještě si pamatuji, že jsem to přeposílal kamarádovi a říkal mu, že to hezky vystihuje mentalitu úředníků. Jenže pak se ukázalo, že celá tato bizarní historka je pravda. Agentura Regnum znovu ukázala, že má své spolupracovníky skoro všude. Hezké počtení.

Jako v absurdním divadle si musela připadat třináctiletá holčička, která napsala e-mail prezidentovi Dmitriji Medveděvovi, že by chtěla morče. Nakonec dostala hned tři zvířátka, ale předcházela tomu celá řada událostí, kterých se účastnili úředníci, ředitel školy a novináři.

Třináctiletá Nasťa Ivlieva ze stanice Kalitvenskaja v rostovské oblasti poté, co si přečetla, že podobně stará dívenka se dovolala premiéru Putinovi, který ji pozval na Nový rok do Moskvy a slíbil dárek, dostala nápad. Do Moskvy sice nechtěla, ale přála si pod stromeček dostat morče. Jedno už měla, ale tomu bylo samotnému smutno, tvrdila v emailu. Coby aktivní uživatelka internetu dlouho neváhala a napsala e-mail prezidentu Dmitriji Medveděvovi na jeho interaktivní webovou stránku.

Dopis došel do prezidentského úřadu, kde byl vytištěn, orazítkován a bylo mu přiděleno jednací číslo. A jak to v takových případech chodí, dále byl předán úřadu rostovského gubernátora k vyřízení. Odtud postupně propadal až na úroveň okresu, kde vyvolal bouři rozhořčení.

Rozčilený úředník se dostavil do školy, kde nejdříve vysvětlil řediteli, že špatně vychovává žáky a nechal si zavolat Nasťu i její maminku. Těm vysvětlil, nakolik se dívka chová neodpovědně, když v dobách hospodářské krize obtěžuje svými malichernými prosbami tak zaměstnaného muže, jako je prezident Dmitrij Medveděv. Požadoval, aby se Nasťa veřejně omluvila a napsala oficiální omluvu s tím, že už žádné morče nechce.

Ivlieva s morčetem

Foto: Izvestija

Dívka se rozplakala a prohlásila, že už nikdy nikoho o nic prosit nebude. Její matka to ovšem nenechala jen tak a vyprávěla celý příběh šéfredaktorovi novin Pik, vycházejících v nedalekém regionálním centru Kamensk Šachtinskij. Toho příběh pobavil, a tak se rozhodl o případu napsat. Aby měl příběh dobrý konec, koupil Nastě morče sám. Když majitel zverimexu uslyšel dojemný příběh o bezcitných úřednících a plačící holčičce, přidal zdarma ještě klec a krabici krmení.

Nastina matka se ale nespokojila s tím, že přitáhla pozornost místních médií. Poté, co se vrátila od novinářů s morčetem, sedla k počítači a napsala opět Dmitriji Medveděvovi e-mail s vylíčením celého případu a co si myslí o úřednících, kteří tímto způsobem vyřizují prezidentovy příkazy. I tentokrát prezidentovy webové stránky zafungovaly, tentokrát dokonce takřka bleskově.

Následujícího dne byla opět Nasťa a její matka zavolána do ředitelny. Na stejném místě, kde si o den dříve vyslechly slova o "měšťácké mentalitě" a "naprosté nezodpovědnosti a sobectví", stál stejný úředník i se svým nadřízeným a rodině se jménem okresní administrace omluvil. Jako kompenzaci za své předchozí konání věnoval Nastě hned dvě morčata.

Teprve po tomto šťastném konci vyšel v novinách Pik v Kamensku článek, popisující celou historii. Titulek zněl "Pik splnil prezidentův příkaz" a končí větou: "Takže Váš příkaz, Dmitriji Anatoljeviči, byl nejenže splněn, ale plán byl dokonce překročen!"

 

Tento text byl v mírně změněné verzi otištěn také v Hospodářských novinách.