"Víte, po čem toužím? Aby jednoho dne všichni ti bojovníci s korupcí, ti, kteří házejí špínu na vládu v internetových diskusích, všichni loseři, počítající peníze v cizích kapsách, vyšli na náměstí s křikem Ne korupci! Dejte vládu lidu! A pak by přijely tanky a všechen tenhle lidský odpad by rozjezdily na sr..ky! Pak stejně jako v Číně po Ťian-an-menu bychom měli hospodářský růst deset procent ročně."

Autor citovaných řádek, Oleg Matvejčev, není jen tak obyčejný blogger, který nejde pro ostřejší slovo daleko. Dnes je zástupcem gubernátora Vologdské oblasti v centrálním Rusku a ještě na jaře pracoval v prezidentské kanceláři, kde měl na starosti regionální politiku. Svůj příspěvek napsal minulou středu a už v neděli si na něj mnozí vzpoměli.

V noci ze soboty na neděli totiž dva útočníci, vyzbrojení ocelovými pruty, brutálně zbili známého moskevského novináře Olega Kašina. Byla to doslova exekuce, jejímž výsledkem je přeražená noha, rozdrcená čelist, proražená lebka, zlámané prsty, z nichž část jednoho mu museli lékaři amputovat. Tady je video z bezpečnostní kamery, umístěné na protějším domě. Jsou to drastické záběry, zvažte prosím, jestli to skutečně chcete vidět.

Kolegové a přátelé napadeného jednoznačně spojují útok na Kašina s okolokremelskými kruhy. Mnozí si vzpomněli, že ještě v srpnu na oficiálních stránkách Molodoj gvardii, mládežnického křídla vládnoucí strany Jednotné Rusko, se objevil článek, který tvrdě napadal několik novinářů z Kommersantu, především Olega Kašina. "Kdysi respektované noviny se staly ilegálním útulkem nenávistníků. Klubkem, ve kterém se kroutí jedovatí hadi, slizké ploštice a odporní hlavonožci."

Vzpomínám si, že tehdy se novináři z Kommersantu v žertu hádali, kdo z nich je hlavonožec a kdo had. Od konce minulého týdne žerty ustaly. Naopak v novém kontextu zní závěr článku hrozivě. "Tvrdím, že novináři Kommersantu nejsou jen nepřáteli ruského lidu, všech slušných a zákonů dbalých lidí, ale opravdoví zrádci!"

Článek je doplněn portréty zmiňovaných novinářů s razítkem Bude potrestán.

kašin

Oleg Kašin

 

Molodaja gvardija i spřízněné hnutí Naši rozhodně nejsou nějací beránkové. Obě organizace vznikly na objednávku Kremlu jako zbraň proti "barevným revolucím" a od počátku na sebe strhly pozornost kvůli mimořádně agresivní rétorice. Obviňování opozičních aktivistů z toho, že jsou "agenty CIA" a zrádci národa, patří ke standardní rétorice kremelských mládežníků. Ostatně minulý víkend hnutí Naši uspořádalo pochod Moskvou, při kterém nesli portréty například 78leté bývalé disidentky Ljudmily Aleksejevové s nápisy Hanba Ruska. Na závěr pak portréty radostně roztrhali a podupali.

Nevyhýbali se ale ani přímějším akcím. "Od počátku tam byly skupiny na špinavou práci. Nejrůznější fotbaloví chuligáni, radikálové z ostře protizápadního hnutí "Euroasijců", skinheadi, či přímo nacisté," píše moskevský politolog Alexandr Morozov. "Tak do politiky vstoupili 'pouliční bojovníci'. Předtím mlátili Vietnamce a gastarbeitery, nyní začali mlátit na objednávku. Za peníze, a ještě pod kuratelou prezidentské kanceláře. Cítili se zcela komfortně, vždyť bojovali proti prokletým liberálům," tvrdí Morozov.

Nikdo samozřejmě dnes nemůže tvrdit, že za útokem stojí právě aktivisté Molodoj gvardii. Stejně tak ale nikdo nemůže pochybovat, že Kreml za útok nese politickou odpovědnost. "Oni vytvořili atmosféru, kdy jsou novináři a lidskoprávní aktivisté skandalizováni, líčeni v lepším případě jako blázni, v horším jako zrádci. Dávají jasně najevo, že stát tyhle lidi rozhodně ochraňovat nebude," říkal mi nedávno Saša Čerkasov z moskevského Memorialu. "Jako kdybyste stál na jevišti, mířil na vás reflektor, nic okolo sebe byste neviděl. A najednou z té tmy vyjde výstřel. Vy nevíte, kdo to byl, nemáte důkazy," líčí Čerkasov, který během posledního roku a půl pohřbil tři své přátele.

Pocit bezmoci je mezi ruskými novináři všudypřítomný. Celý týden stojí před ústředím policie na Petrovce s plakáty vyzývajícími k vyšetření útoku na Kašina. Otevřený dopis prezidentovi Medveděvovi se stejným požadavkem podepsaly stovky lidí. V efektivitu podobných výzev ale příliš nevěří. "Je to jak dopis Židů říšskému kancléřství, jestli náhodou v jeho politice není něco antisemitského," říká jeden z novinářů, kterého kremelští mládežníci také označili za zrádce státu. Jiní jsou optimističtější. "Musíme využít téhle tragédie, aby se Kreml vzpamatoval a veřejně se zřekl použití násilí v politice. Neříkejte mi, že to nejde. Jde. Mnohokrát třeba v Latinské Americe. Nic mimořádného nebo morálně nemožného to není," doufá Alexandr Morozov.