Měla to být velká sláva - poprvé v dějinách olympijských her měl být jejich maskot vybrán všelidovým hlasováním. "Když ho vyberou lidé, tak síla maskota bude větší," tvrdila při zahájení konkurzu olympijská vítězka v rychlobruslení a poslankyně za Jednotné Rusko Světlana Žurova.

Výzva měla velký úspěch. Začátkem prosince, kdy vypršel termín pro posílání návrhů, se organizátorům sešlo více než 24 tisíc možných symbolů zimní olympiády v Soči v roce 2014. Jenže stejně jako při skutečných volbách část kandidátů neprošla fází registrace.

Podmínky konkurzu byly definovány poměrně široce. Maskot měl "odrážet národní a kulturní zvláštnosti ruské federace", "symbolizovat obraz Ruska i jeho národní charakter" a "vyvolávat pozitivní emoce". Nicméně třeba Stakaša, roztomilá sklenka s průzračnou tekutinou, byla organizátory zamítnuta. I když tato tekutina pravidelně vyvolává pozitivní emoce mnoha Rusů.

 

Jenže organizátoři zjevně nebyli znalí internetové terminologie. Několik týdnů tak byl na stránkách nevinně vypadající medvídek Petr, zkušeným internetovým uživatelům známý jako "Méďa Péďa" z brutálních fotomontáží na téma dětské pornografie.

Oproti očekávání autora ale organizátoři nevyřadili žábu Zojče, kterou namaloval výtvarník Jegor Žgun. "Za základ jsem vzal hypnožábu z Futuramy - tam je jeden díl, kdy zhypnotizuje porotu soutěže a zvítězí. Akorát jsem jí přidal srst, lyžařskou hůlku a nabarvil ji namodro jako sočinské logo," řekl Žgun časopisu Vlasť.

 

 

 

 

 Tohle jsou piktogramy pro jednotlivé sporty. Já osobně mám nejradši ten pro curling.

 

 Během 40 minut se Zojče (jméno vzniklo podle podoby letopočtu 2014 s azbukou) vyhoupla do čela hlasování a zůstala tam až do konce. Kolik hlasů modrá žába získala, se nedá zjistit, na stránkách konkurzu nebylo počitadlo. Ale psychedelické video, které Žgun umístil na YouTube, zhlédlo přes 330 tisíc lidí a lze předpokládat, že značná část z nich i hlasovala

 

 

Jenže to Zojče a jeho tvůrci nebylo nic platné. V desítce zvířátek, pro která budou tuto sobotu hlasovat pomocí SMS diváci ruské televize, žába s vyvalenýma očima schází. Není to proti pravidlům, organizátoři hned na začátku oznámili, že desítku finalistů vybere odborná komise v čele s ředitelem Prvního kanálu Konstantinem Ernstem.

"Dopadlo to podle očekávání. Já jsem jenom doufal, že přece jen prokážou smysl pro humor a nechají Zojče projít do druhého kola. Tam by přirozeně od starších lidí mnoho hlasů nedostala a vyhrál by Lední medvěd, který se v sobotu stane talismanem," krčí rameny Žgun.

Do finále postoupily pěkné, ale poněkud sterilní figurky Leoparda, Delfína nebo Dědy Mráze. Medvědi jsou dokonce dva, lední a hnědý.

"Maskoty by se mohli stát oba. Jeden starší, autoritativnější a druhý mladší, liberálnější a s iPhonem. To by plně odpovídalo naší politické situaci," napsal ironicky časopis Vlasť v narážce na současný vládní tandem premiér Vladimir Putin - prezident Dmitrij Medveděv.