Byl to opravdu zvláštní výjev. Na zelené trávě stadionu v Lužnikách, kde obvykle běhají s míčem borci z místního Spartaku Moskva, reflektory vysvěcovaly zářivě bílou pyramidu. Z reproduktorů zněly církevní zpěvy. Pak zazněl gong a na vrcholu stavby se objevila postava v bílém obleku a žlutých brýlích. Dav na stadionu ji vítal jako nějakou rockovou hvězdu.

"Nastupuje nová éra v dějinách mé vlasti. Zítra již nikdy nebude jako dřív, protože jsme zde a protože mám tu čest říct to, co si myslí každý ruský člověk, který se ještě nevzdal a který bojuje za budoucnost svých dětí," hřímal z vrcholu pyramidy řečník. Jmenoval se Ivan Ochlobystin a před týdnem oznámil, že zvažuje kandidaturu na post ruského prezidenta.

 

 

Jsem kašpárek, jsem aristokrat

Tento pětačtyřicetiletý herec, kterého si návštěvníci karlovarského festivalu mohou pamatovat v halucinogenního filmu Generation P, je zajímavou postavou. Otec šesti dětí se stal na přelomu tisíciletí pravoslavným duchovním jako otec Ioann a konzervativní věřící rozčiloval fotografiemi svých tetování s pravoslavnými motivy. Patriarcha Kirill minulý rok mu na jeho žádost pozastavil funkci duchovního, aby se Ochlobystin mohl dál věnovat herecké kariéře.

 

Jeho Doktrína 77, kterou přednesl na stadionu v Lužnikách, je zvláštní dokument. Své posluchače vyzval k budování impéria coby "jediné organické formy státního uspořádání Ruska". Mezi další nejcitovanější výroky patřily "Jsme zrozeni pro válku", "Můžeme být jenom první, jinak to nemá smysl" nebo "Budeme zničeni, ale nejdříve zvítězíme".

Možná by nemělo smysl zabývat se výroky člověka, který o sobě ironicky mluví jako o kašpárkovi nebo zcela vážně jako o aristokratickém nacionál-patriotovi. Je jasné, že kandidaturu otce Ioanna nikdo v Kremlu nezaregistruje. "Je to spíš umělecký než politický projekt," řekl HN politolog Alexandr Morozov.

Jenže existuje reálná společenská objednávka na umírněné nacionalistické hnutí. Několik tisíc diváků na stadionu poslouchalo v studeném dešti Ochlobystinův nepříliš konsistentní projev nejen dobrovolně, ale i za své peníze. Lístky stály asi 120 korun.

Jestliže šance Ivana Ochlobystina, hovořícího o duchovní spáse, dostat se do politiky jsou minimální, o návratu na scénu současného velvyslance při NATO Dmitrije Rogozina pochybuje málokdo.

Abyste ještě nelitovali

Skandálně známý politik oznámil svůj návrat na nedávném politickém fóru v Jaroslavli. Moderátor konference, liberál Igor Jurgens, na úvod prohlásil, že lidé jako Rogozin v politice chybí. "Já se vracím, abyste toho potom nelitovali," zažertoval Dmitrij Rogozin.

Podle něj hlavním problémem jsou nepřizpůsobiví Kavkazané. "Ruský národ je v postavení diskriminované většiny. Buď periferie dobude a barbarizuje centrum, nebo ho modernizuje," prohlásil Rogozin nekompromisně.

Jeho hnutí by mělo koncem měsíce vstoupit do Putinovy Lidové fronty a sám Rogozin by měl být na kandidátce v první desítce. "Ve frontě budou všichni loajální nacionalisté, takoví ti pravoslavní motorkáři a fotbaloví fanoušci, napojení na silové struktury. Ti nikdy Kreml ohrožovat nebudou," myslí si Alexandr Morozov.

Dodává ale, že proces obracení se k národní identitě je reálný. "To odchází poslední zbytky sovětského internacionalismu, nyní každý hledá svou identitu a Rusové především," říká Morozov. Nelze než doufat, že se proces nevymkne kontrole. Jinak bychom mohli vzpomínat na halucinogenní vystoupení otce Ioanna se slzou v oku.