Příští pátek bude mít naprostá většina Rusů volno kvůli státnímu svátku. Kdo ale volno mít nebude, je moskevská policie. Den národní jednoty 4. listopadu totiž tradičně využívají nacionalisté k Ruským pochodům a dopředu avizovali, že pokud demonstrace bude zakázaná, dojde k pouličním bojům s policií.

Svátek národní jednoty má smůlu od samotného počátku. Byl zaveden v roce 2005 ve snaze zaměnit čerstvě zrušený den volna na výročí říjnové revoluce roku 1917. Nacionalistická nota do něj byla vložena od samého začátku. Jde totiž o výročí vyhnání Poláků z Moskvy počátkem 17. století. Jistě jen shodou okolností byly v roce 2005 rusko-polské vztahy mimořádně špatné a na rozhodnutí o svátku to nemělo žádný vliv.

Pozor, Rusové už jdou!

První Ruský pochod v roce 2006 úřady vyděsil. Několik tisícovek mladíků v kapucích a s šálami přes obličeje, ochotně hajlujících na požádání fotografů, pochodovalo v bezprostředním okolí Kremlu. V následujících letech byly pochody s jedinou výjimkou (to skončilo potyčkami s policií) povolovány, konají se ale pokud možno v nějaké odlehlé čtvrti.

Letošní rok je ale rokem volebním, takže nacionalisté zatím akci povolenou nemají. Původní svolavatel šéf zakázané organizace Slovanský svaz (ne, ty iniciály nejsou náhodné) Dmitrij Děmuškin slíbil, že na povolenou akci přijde 20 tisíc lidí, na zakázanou sedm tisíc.

"Ti ale budou připraveni se porvat. Bude prorážení policejních kordonů, masové rvačky v centru Moskvy," prohlásil Děmuškin a vysloužil si tím trestní stíhání za podněcování k nepokojům.

Nacionalisté změnili svou rétoriku a pro vládu představují větší nebezpečí než dříve. V roce 2007 jsem na Ruském pochodu stál v davu mladých smějících se lidí, kteří náhle začali skandovat Bijte Žiďáky. U okolojdoucích to vyvolávalo jen kroucení hlavou.

Nyní je hlavním heslem nacionalistů Nekrmte vyžírky z Kavkazu. Poukazují na to, že všechny severokavkazské republiky žijí z dotací federálního centra. Přitom čečenský prezident Ramzan Kadyrov pořádá mohutné oslavy za účasti hollywoodských hvězd a do dagestánského fotbalového klubu Anži míří hráči z anglické ligy.

Do toho hrají na obavy etnických Rusů z přílivu Kavkazanů do velkých měst typu Moskvy nebo Petrohradu, kde odmítají respektovat místní normy chování. Podle sociologického průzkumu Centra Levada téměř polovina dotázaných má za to, že za růst nacionalismu může "vyzývající chování jiných národností".

Podle neveřejného průzkumu, který si objednala moskevská radnice, 35 procent obyvatel podporuje požadavky nacionalistů. Na rétoriku o korupci na Kavkaze reagují i lidé, které někdejší antisemitská hesla nechávala chladnými.

Pryč s chamtivými Moskvany!

Argumenty nacionalistů mají dvě chyby. Jednak v přepočtu dotací na obyvatele je první kavkazská republika až na sedmém místě (vede Kamčatka, Magadan a Jakutsko). Ale především, tím, čím je pro Moskvany Kavkaz, tím je Moskva pro Sibiř. Ruské pochody se tam budou konat pod heslem Pryč s vyžírky z Moskvy.

Místní nacionalisté argumentují, že 83 procent ropy a plynu se těží u nich, tudíž by tam měly zůstat i zisky. Kavkaz je pro ně spíše abstraktní problém, nenasytná Moskva mnohem palčivější. Během loňského sčítání lidu desítky, či spíše stovky tisíc lidí napsali do kolonky národnost "Sibiřan".

Kde se džin separatismu zastaví, se nyní nedá odhadnout.