Ať si o ruské opozici nebo prokremelských hnutích myslíme co chceme, minulou sobotu předvedly svou efektivitu, protože dostat ve 20stupňovém mrazu do ulic 150-200 tisíc lidí není žádná legrace. Svědčí to o tom, že do Ruska se vrátila politika - zatím na úrovni občanského hnutí, které nemůže vyjádřit svou nespokojenost jinde než na demonstraci.

Ovšem kromě vymrzlých ulic a náměstí je tu ještě jeden prostor, který Kreml nekontroluje - internet.

Nedá se ovšem říci, že by se o to alespoň nesnažil. Ruští hackeři před pár lety dokázali kvůli přenesení pomníku sovětského vojáka z centra Tallinnu paralyzovat většinu estonských vládních serverů. Čas od času kyberútoky také vyřazují z provozu stránky opozičních novin Novaja gazeta či blogovacího serveru LiveJournal.

Ruský kompromat z Německa

V bezpečí nejsou ani jednotliví opoziční aktivisté. Hacker s přezdívkou Hell, podle všeho v Německu žijící programátor, se chlubil, že se naboural do desítek poštovních schránek. Jeho poslední obětí se stal známý blogger a vycházející politická hvězda Alexej Navalnyj.

"Chtěl jsem se podívat, co je to vlastně za týpka," pochlubil se Komsomolské pravdě hacker, který se netají protizápadními názory a opozici označuje pouze nepublikovatelnými výrazy. Obsah dvou Navalného mailových účtů a jednoho jeho manželky Hell zveřejnil na webu. Očekávaný důkaz, že je Alexej Navalnyj placen z Washingtonu, jak o tom jsou přesvědčeni kremelští aktivisté, ale nepřišel.

Jediným kompromatem byl dopis, z něhož vyplývá, že si blogger údajně vzal peníze za publikaci dokumentu o korupci v jedné polostátní firmě. Navalnyj tvrdí, že tento mail byl zfalšován, jeho příznivcům by ale nevadilo, kdyby byl pravý. "Jestli jeden zloděj platí Navalnému za publikaci pravého materiálu o jiném zloději, tak jen houšť a větší kapky," napsal jeden z bloggerů.

Podstatně úspěšnější byli před týdnem hackeři opozice. Těm se podařilo nabourat schránku komisařky prokremelského hnutí Naši Kristiny Potupčikové, která odpovídá za aktivity hnutí na internetu.

Drahá virtuální válka

Nejzajímavější jsou zveřejněné žádosti o financování na letošní rok s přílohami o již provedené práci. O nejvíce peněz si řekl čečenský blogger Ražap Musajev, který si služby své sítě bloggerů cení na 18 milionů rublů ročně.

V dokumentu figuruje i 40 tisíc rublů měsíčně za služby jistého Arsena Muchmatmurzijeva, který je v rozpočtu charakterizován jako IT specialista a hacker. V kolonce náplň práce je uvedeno "likvidace webových stránek protivníka, hackování pošty a účtů na sociálních sítích".

Nejdiskutovanějším tématem je však odhalení, že někteří populární bloggeři berou za své články od Kremlu peníze. Třeba uživatel s nickem fritzmorgen nikdy neskrýval, že patří mezi příznivce Putina, nikdo ale nevěděl, že za každý příspěvek dostává 20 tisíc rublů.

Mnohem překvapivější byla ale zpráva, že 400 tisíc rublů dostal za svou fotoreportáž z letního tábora Našich fotoblogger Ilja Varlamov, který patří k občanským aktivistům, a je dokonce členem Ligy voličů, která organizuje opoziční pozorování voleb. On sám tvrdí, že s hnutí Naši sice v kontaktu byl, žádné peníze od nich však nikdy nedostal.

Může mít pravdu, zveřejněná korespondence je plná stížností řadových aktivistů, kteří se dožadují slíbených peněz. "Děkuju za notebook, ale finanční motivace byla pro mě hlavní," posteskl si Zaur Gazdarov, jeden ze zklamaných bloggerů.

 

 

Zaur Gazdarov vysvětluje, proč bude hlasovat za Vladimira Putina.