Pro značnou část ruské liberální veřejnosti byla účast nacionalistů na protivládních demonstracích morálním dilematem. Jenže nyní se ukazuje, že ideové rozdíly musí jít stranou - policejní mašinerie se začíná mstít, a pokud aktivisté nespojí své síly, může jít o život. Bez nadsázky.

Případ mladého nacionalisty Daniila Konstantinova to ukazuje poměrně jasně. Třicetiletý právník se angažoval v Lize obrany Moskvy a stal se i tajemníkem frakce nacionalistů ve výboru připravujícím protestní demonstrace. I jeho ideoví odpůrci uznávají, že patřil k umírněnému křídlu nacionalistů a nikdy se neprojevoval jako extremista.

Vražda v metru

Koncem března ale policie vylomila dveře jeho bytu, zabavila všechny počítače a samotný Konstantinov skončil za mřížemi. V jakém průšvihu se ocitl, pochopil, když si vyslechl obvinění z vraždy. Podle policie Konstantinov počátkem prosince během hádky v metru ubodal nožem nějakého mladíka, údajně narkomana.

Trochu problém je, že obvinění je postavené na výpovědi jediného svědka. Tomu vyšetřovatelé nejdříve ukázali nacionalistovu fotku a pak ho vyzvali, aby Konstantinova poznal při identifikaci.

O něco větším problémem je pro policii fakt, že mladý nacionalista má alibi. Ten den měla totiž jeho matka narozeniny a Daniil Konstantinov je spolu s celou rodinou slavil v restauraci.

"Máme fotografie z oslavy, kopii účtu, Daniila tam viděly desítky lidí. Vyšetřovatelům jsme také předložili výpis z jeho mobilního telefonu, který dokazuje, že v okamžik vraždy se Daniil nacházel 20 kilometrů od místa činu," říká advokátka Oksana Michalkina.

V normální situaci by Konstantinov byl nejspíš okamžitě propuštěn, existuje ale řada důvodů se domnívat, že tento případ má k normalitě hodně daleko. Podle jeho otce jsou ve spise i telefonní odposlechy z loňského října, což dokazuje, že policie se o Daniila zajímala již delší dobu.

"Mého syna si vybrali jako výstražný případ, který má zastrašit občanskou společnost," říká Ilja Konstantinov. "Daniil je výborný organizátor a fungoval jako spojka mezi nacionalisty a rozumnou částí liberálů. Takže cíl si vybrali velmi dobře," neskrývá své přesvědčení o politické provokaci advokát Denis Zacepin. V takovém případě Konstantinovovi alibi z restaurace nebude příliš platné.

Za mnou zůstávají mrtvoly

Sám Daniil Konstantinov své zatčení spojuje s tím, že opakovaně odmítl donášet protiextremistickému oddělení policie.

"Počátkem prosince syna zatkli během povolební demonstrace. Na policejní stanici k němu přišel člověk z protiextremistického oddělení a začal ho přesvědčovat, aby vypovídal proti svým kolegům," vypověděl na tiskové konferenci Ilja Konstantinov.

Když zadržený odmítl donášet, policista mu začal vyhrožovat. "Začal křičet, že toho ještě bude litovat, že ho zadupe do země. Prohlásil, že po něm zůstávají jen mrtvoly a tvrdé rozsudky," tvrdí Konstantinovův otec.

Člověk by to mohl považovat za výraz pochopitelného znepokojení rodiče, jenže shovívavý úsměv zmizí v okamžiku, kdy se dozvíme, že onen policista se jmenuje Alexej Okopnyj. Mezi aktivisty opozice je dobře znám. Bývá obviňován z vraždy mladého aktivisty Jurije Červočkina v roce 2007, kterého někdo umlátil ve městě Serpuchov baseballovou pálkou. Na místě Konstantinovova otce bych asi byl znepokojen také.