Tajemnice leningradské stranické organizace Galina Barinova, odpovídající za otázky ideologie, měla v květnu 1991 zvláštní návštěvu. Delegace starých bolševiků přišla do její kanceláře, zda vůdce světové revoluce skutečně byl houba. "Není to pravda," prohlásila rázně ideoložka. "Ale vždyť v televizi včera říkali...," namítali straničtí penzisté. "Není to pravda, protože savci nemohou být rostlinami," uzavřela diskusi Barinova.

 

Tato bizarní konverzace proběhla v reakci na pořad Páté kolo leningradské televize, kde novinář Sergej Šolochov dělal rozhovor hudebníkem a hercem Sergejem Kurjochinem. Toho představil coby známého politika a výzkumníka. Kurjochin následně vysvětlil svou teorii o tom, že vůdce světového proletariátu byl ve skutečnosti houba. Argumentoval třeba podobností střílen obrněného automobilu, na kterém Lenin vystupoval, s výtrusnicí muchomůrek či že když přečteme jméno Lenin pozpátku, dostaneme jméno francouzského houbového pokrmu. Úspěch pořadu byl obrovský.

 

 

Sergej Kurjochin, lídr skupiny Pop-mechanika, byl jedním z mnoha leningradských (či chcete-li pitěrských) umělců, kteří kombinovali divadlo, hudbu a výtvarné umění. Z téhož okruhu bylo například slavné pohybové divadlo Děrevo, které úzce spolupracoval se skupinou Avia. Kolektiv Aukcion, který je znám i z koncertů v Česku, měl od počátku svého tanečníka Garkušu, jehož úkolem bylo koncertu dodávat rozměr divadelní feérie.

Jednou z těchto skupin je také NOM, jehož zkratka se překládá jako Neformální Sdružení Mládeže. A neformální oni skutečně jsou. Skupina se dala dohromady na přelomu let 1984-1985, kdy vytvářela jakési literárně-hudební kompozice, často absurdního charakteru. Příchodem člověka, který si říká Ivan Turista, který se stal tváří skupiny, začala skupina dávat důraz na vizuální podobu. Výsledkem byla celá řada kultovních klipů, ale i 5 hraných experimentálních filmů.

 

 

Skupinu dále posunula spolupráce s výtvarníkem Nikolajem Kopějkinem, který je také autorem jednoho z posledních klipů skupiny Skotina, který si staronový ruský prezident Vladimir Putin za rámeček nedá.

 

 

Proč to ale celé píšu? Protože již tuhle neděli NOM v rámci turné k 25. výročí založení kapely přijede do Prahy, kde vystoupí v klubu 007 od 19,00. Každý, kdo se zajímá o ruskou alternativu, by si takovou příležitost neměl nechat ujít. Uvidíme se na Strahově?