V Rusku je populární jedna anekdota o Vladimiru Iljičovi Leninovi. "Dědečku, prý si potkal Lenina? Ano, to byl moc hodný člověk. Tak vyprávěj. Šel jsem takhle po Rudém náměstí, neuhnul jsem mu z cesty, on mě strašně zmlátil a pak šel dál. Ale vždyť si říkal, že byl hodný. To víš, že byl hodný, vždyť mě taky mohl nechat zabít".

Vzpoměl jsem si na ten vtip při sledování čtení rozsudku nad feministkami ze skupiny Pussy Riot. Vždyť co vlastně chceme? Hodný Vladimir Putin při návštěvě Londýna řekl, že by dívky neměly být potrestány příliš přísně. To, že část lidí měla pocit, že za podobnou akci by bylo nejlepší je odsoudit k tomu, aby v tom stejném chrámu měsíc myly podlahu, je jen jejich problém. 

Vždyť co to je dva roky v pracovním táboře, když půl roku si už odseděly ve vazbě? Taky mohly dostat sedm let a v přísnější skupině. Docent petrohradské univerzity a diákon Vladimir Vasilik to vysvětlil v článku pro agenturu Interfax jendoznačně. "Přejeme jim duchovní znovuzrození, za které je občas potřeba platit. Co jsou to tři roky v táboře proti spáse duše?," napsal Vasilik. S tím se dá obtížně polemizovat.

Tím spíše, že členky Pussy Riot vyznávají totalitní ideologii feminismu. Jak nám sdělila soudkyně Syrovová, feminismus je protiústavní, protože zasahuje do oblasti mravnosti a tvrdí, že jejich názor je pravdivý, což porušuje práva jiných názorů. Dobře, já z toho taky nejsem úplně moudrý, ale každopádně dostat za to jen dva roky mi přijde jako ryzí milosrdenství.

Taková odsouzená Samulevič k tomu trpí "poruchou osobnosti", což se projevuje "tvrdohlavostí při hájení svých názorů a tendencemi k opozičnímu chování". Takže bude mít ještě rok a půl svou osobnost léčit. 

Tuto a další perly z rozsudku budou nepřející lidé ještě buhvíjak dlouho šířit po sociálních sítích. Ale neměli bychom zapomínat, že taky mohly dostat sedm let. Takže bez ironie. Děkujeme, Vladimire Vladimiroviči!