Diskuse je to z povahy věci krajně emocionální. "Zloděje a vrahy hájíte a trestáte vlastní malé děti," křičí jedna strana. "Děti mají vyrůstat ve své vlasti a je ostudou Ruska, že byste je chtěli prodávat do zahraničí," odpovídali jim poslanci. "A kolik jste adoptovali dětí vy," křičeli hlavně lidé, kteří sami adoptovali.

Na výzvu Vladimira Putina a patriarchy Kirilla, aby ti, kteří mají tu možnost, zvážili adopci, se veřejně ozval pouze petrohradský zastupitel Vitalij Milonov. Ten je známý svými pokusy odsoudit zpěvačku Madonnu za propagaci homosexualismu a bojem s Darwinovou teorií. To kritiky jednoznačně umlčelo.

Tiskárna zešílela

Vládnoucí Jednotné Rusko vytvořilo hned dvě komise, parlamentní a stranickou, které mají vymyslet, jak vyřešit problém s dětmi bez domova. "Jejich návrhy vypadají, jako kdyby je chrlila tiskárna, která zešílela. Není žádné jednoduché řešení. Místo toho, aby poslanci mluvili s experty, vymýšleli strategie, chrlí obrovské množství návrhů," řekl časopisu Vlasť advokát a vyučující Školy přípravy adoptivních rodičů Anton Žarov.

Fakt je, že návrhů je velké množství. Některé je třeba jen vítat, jako třeba prodloužení platnosti zdravotního potvrzení budoucího rodiče ze tří na šest měsíců. Špatný není ani nápad, že by se za takové potvrzení nemuselo platit. Další už trochu vyvolávají otazníky. Jako například myšlenka, že pro adopci by nebyl nutný čistý trestní rejstřík.

Jenže něco je potřeba dělat, na tom se shodnou všichni. V dětských domovech a internátech je dnes 110 tisíc dětí. V posledních dvou letech jejich počet klesá. Šedesát sedm tisíc jich ročně nalezne domov, do systému přijde asi 62 tisíc nových dětí. Z toho šedesát tisíc jde do pěstounských rodin, odkud je jejich pěstouni mohou kdykoli bez udání důvodu vrátit do dětského domova.

Zájmy dětí, nebo ministerstvo?

Naštěstí se to děje jen výjimečně, obavy z toho, že si na vesnici alkoholici budou brát děti kvůli sociálním dávkám, se nepotvrdily. "Ono to totiž zase není žádná sláva a to lítání kvůli papírům by žádný ochlasta nezvládl," říkal mi loni v létě ve vesnici Dolmatovskij v Ivanovské oblasti Nikolaj Karelov, který si ke svým třem dětem postupně vzal do pěstounské péče dalších deset dětí.

"Stát mi opravdu pomohl, jenom když postavil tenhle dům. Akorát mi rovnou sdělili, že až bude poslední dítě plnoleté, tak se budu muset vystěhovat, protože je to státní. Nakonec mi řekli, že si ho tedy můžu nechat," vzpomíná na paradoxy státní podpory-nepodpory Kolja Karelov.

Poslanci by měli podobným lidem život maximálně ulehčit. Spoluautorka zákazu adopcí do USA Jekatěrina Lachova ale navrhuje vytvořit zvláštní ministerstvo pro sirotky. Jak to pomůže Karelovovi a dalším, už vůbec není jasné.