Více než dvacítka ruských politiků a úředníků figuruje na posledním seznamu nejbohatších Rusů podle ruské verze časopisu Forbes. Podle nového zákona, který začne platit příští pondělí, by si nyní měli vybrat, zda i nadále budou vlastnit firmy a nemovitosti v zahraničí, nebo zda odejdou ze služeb státu.

Asi nejznámější postavou ze seznamu je majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič. Kdo pozorně nesleduje dění v Rusku, totiž nejspíš neví, že Abramovič je krom jiného také předseda místního parlamentu na Čukotce.

Klub bohatých senátorů

Jiný milovník fotbalu, miliardář Sulejman Kerimov - majitel klubu Anži z Machačkaly, za který hraje třeba hvězdný Samuel Eto,o - je zase senátorem za rodný Dagestán. Horní komora parlamentu je vůbec mezi ruskými boháči oblíbená. Takový Andrej Gurjev, jehož jméno je sice prakticky neznámé, ale majetek je oceněn na čtyři miliardy dolarů, je senátorem za Murmanskou oblast. A tak bychom mohli pokračovat.

Jiní politici už na své posty raději rezignovali. V únoru opustil horní komoru parlamentu Nikolaj Olšanskij, který je na žebříčku Forbesu na 132. místě. V březnu vrátil mandát další podnikatel Vitalij Malkin, když na něj známý opoziční blogger Alexej Navalnyj vytáhl, že má dvojí občanství a v deklaraci mu chybí nemovitosti v zahraničí. Zatím posledním, kdo více či méně dobrovolně opustil politiku, je Andrej Molčanov, jehož majetek je odhadován na 1,7 miliardy dolarů.

To je ale jen špička ledovce. "Zaměstnanců státní správy a samospráv je 1,7 milionu, těch všech se zákon týká. Ale je jasné, že zdaleka ne všichni mají nějaký majetek v zahraničí," řekl deníku Rossijskaja gazeta docent moskevské Vysoké školy ekonomiky Pavel Kuďjukin. Zákon se vztahuje i na kandidáty do volených funkcí, kteří se nejdříve musí zbavit zahraničního majetku a pak teprve kandidovat.

Jenže zákon jde poměrně snadno obejít. Miliardář Andrej Skoč, jehož majetek činí 7,9 miliardy dolarů, přepsal všechna svá aktiva na svého otce. Již zmíněný Sulejman Kerimov zase svůj majetek předal dobročinné nadaci nesoucí jeho jméno. Mimochodem, zaregistrované v zahraničí.

"Zákon sice zakazuje vlastnit firmy a účty v zahraničí, dovoluje ale vytváření trustů, jejichž konečnými beneficiáři politici být mohou," řekl ruskému Forbesu daňový právník Vjačeslav Leonťjev.

Nenechte je si užívat!

Většina komentátorů se shoduje, že zákon je součástí plánu Kremlu na tzv. nacionalizaci elit. Tedy snahu zvrátit situaci, kdy vysocí úředníci a politici se cítí v relativním bezpečí, neboť kdykoli mohou odjet do zahraničí.

Trochu paradoxně to vítají i opoziční aktivisté. "Když se mě ptáte, jak pomoci ruské opozici, tak vždycky říkám, že nejvíc by pomohlo odkrytí majetků našich politiků na Západě. U nás kradou a vy je tady vítáte jako investory," řekla na nedávném Prague Press Fóru moskevská novinářka Marie Eismontová. "Nenechte je užívat si kradené," vyzvala Eismontová emocionálně.