Do voleb moskevského primátora zbývá něco přes měsíc, ale už nyní se dějí věci. Současný starosta Sergej Sobjanin náhle začal dávat mnohem větší důraz na to, co si lidé přejí. Odnesli to někteří developeři, včetně PPF Petra Kellnera, a poslední obětí jsou trhovci.

Moskevský starosta například zastavil projekt Mitino Park, většinově vlastněný právě PPF. Protestovali totiž proti němu místní obyvatelé. Původní projekt počítal se zimním stadionem školy pro mladé hokejisty slavného Vladislava Treťjaka, v rámci kterého bylo jen jedno křídlo s kancelářemi a obchodními plochami. Nikoli překvapivě ve schváleném projektu byly proporce nastaveny přesně opačně.

Kdyby nebylo před volbami, které se díky účasti opozičníka Alexeje Navalného staly reálnou politickou událostí, nic by se nestalo. Jenže nyní se projekt svezl s dalšími, které Sobjanin pozastavil nebo dokonce zrušil. Moskevský primátor dokonce stopnul i plán výstavby několika pravoslavných chrámů, proti kterým protestovali místní obyvatelé. Argumentovali, že chrámy by mohly stát i jinde než na jediném parkovišti mezi domy. Pravoslavná církev byla přitom až dosud zcela nedotknutelná.

Následky jedné rvačky

Když předminulou sobotu na tržiště Matvejevskij přijeli policisté, aby zadrželi muže podezřelého z pokusu o znásilnění, asi netušili, že za pár dní o nich bude mluvit prezident Vladimir Putin a úřady vybudují sběrné tábory pro cizince.

Přijeli pro mentálně retardovaného Magomeda Magomedova, kterého podezřívali, že se snažil znásilnit jistou dívku. Jenže na mužovu obranu se postavili jeho příbuzní a v nastálé šarvátce jeden z nich prorazil vyšetřovateli Antonovi Kudrjašovi lebku.

 

Video incidentu se dostalo na Youtube a vyvolalo bouřlivou reakci. Je na něm vidět, že ostatní policisté stojí opodál a nijak do konfliktu nezasahují. Situaci okomentoval i ruský prezident. "Myslíte, že byli nějací srabi? Možné to je, ale spíš jenom odpracovávali svých třicet stříbrných," řekl Putin.

Narážel tím na všeobecně známý fakt, že trhovci platí policistům za neformální ochranu - a to nijak malé částky. Podle sousedů zaplatila rodina Rasulových, z jejíchž řad se útočník rekrutoval, za možnost prodávat melouny 500 tisíc rublů (cca 300 tisíc korun). Bývalý šéf místního oddělení policie byl zadržen a obviněn z braní úplatků.

Druhý den po Putinových slovech napochodovali na všechna moskevská tržiště policejní těžkooděnci a - řečeno vojenskou terminologií - začala "začistka". Velká část trhovců skončila v policejních celách, po prověření dokladů je zase propustili. Hůře dopadli ti, kteří doklady neměli v pořádku. Policie zadržela stovky občanů Vietnamu, Sýrie, Afghánistánu a dalších zemí. "Věděli kam jít, vždyť od nich vybírali peníze, že je nechají na pokoji," komentuje to novinář Andrej Roščin.

Chleba a čaj stačí

Na okraji Moskvy v Goljanově dokonce vyrostl stanový tábor za ostnatým drátem, kde v současnosti čeká na deportaci asi osm set lidí, převážně Vietnamců. Úřady slibují, že tam časem zavedou i elektřinu. Jedna nevládní organizace do tábora přivezla rýži, když si zadržení stěžovali, že pohanka jim nechutná.

Takový humanismus se ovšem nezamlouvá poslanci Státní dumy Michailu Děgťjarovovi, který navrhl, aby dostávali "tradiční stravu pro nelegální migranty: tedy čaj, chléb a instantní nudlovou polévku". Není náhodou, že Děgťjarev také kandiduje na starostu - za stranu populisty Žirinovského.

Do voleb chybí ještě měsíc. Podle frenetické aktivity moskevské radnice se ještě dočkáme mnohých překvapení.