Mnoha ruským novinářům se bude stýskat. Všemocný šéf Rospotrebnadzoru, organizace na obranu práv spotřebitelů, která plnila i funkce hygienického dozoru, Gennadij Oniščenko byl propuštěn a dostal jen symbolickou funkci poradce předsedy vlády Dmitrije Medveděva.

Člověk, který byl schopen do médií komentovat prakticky cokoli a následně se zjistilo, že zmíněná problematika skutečně spadá i do jeho kompetencí. Na stránky novin se dostával nejčastěji kvůli zjištění závadnosti potravin ze země, se kterou Rusko právě řešilo nějaký konflikt.

Staral se ale i jinak o zdraví obyvatelstva - to když v zimě 2011 varoval Rusy, aby v příštích dnech kvůli nebezpečí chřipky raději nevycházeli na ulici a rozhodně se vyhýbali místům, kde se shromažďuje více lidí. Moskvané ale varování neuposlechli, a proto se o dva dny později na největší protikremelské demonstraci sešlo osmdesát tisíc lidí, hazardujících se svým zdravím.

Na frontách obchodních válek

Okolní svět si ho všímal hlavně kvůli až neskutečné schopnosti jeho úřadu objevit problémy s kvalitou importu ze zemí, na které jiné argumenty Kremlu nezabíraly. Dokonce se v tom Rospotrebnadzor zlepšoval. V roce 2006 mu po rozepři mezi Vladimirem Putinem a gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim trvalo celý měsíc, než zjistil, že gruzínská vína obsahují pesticidy, a další dva týdny prověřoval i gruzínské minerálky. Rospotrebnadzor to ještě doplnil tím, že zakázal dovoz vín i z Moldavska, které se tou dobou s Gruzií podezřele přátelilo.

Mezitím principiální pozici Gennadije Oniščenka poznali například polští exportéři masa, hlavně v dobách vlády bratrů Kaczynských. Nebo běloruští mlékaři, když v Kremlu pochopili, že Alexandr Lukašenko opravdu nebude privatizovat státní podniky ruským oligarchům. Majitel jedné konzervárny z ukrajinské Vinnice mi loni vysvětloval, že přestal exportovat do Ruska, protože za poslední tři roky zažil osm zákazů vývozu potravin do Ruska.

Téměř k dokonalosti to Gennadij Oniščenko přivedl letos v říjnu. Když dopoledne nizozemská vláda oznámila, že se kvůli obvinění aktivistů Greenpeace z pirátství obrátí na mezinárodní tribunál, již odpoledne šéf Rospotrebnadzoru prohlásil, že má závažné výhrady ke kvalitě holandských sýrů.

Příliš široké pravomoci

Proto byl odchod Gennadije Oniščenka tak překvapivý. Nevěřil tomu ani on sám. "To je nesmysl, ta osoba nemá kompetence o takovýchhle věcech rozhodovat," prohlásil pohrdlivě Oniščenko na adresu vicepremiérky Olgy Goloděcové, která jeho odchod poprvé oznámila.

Podle jedné z teorií je jeho odchod spojen hlavně s jeho účastí v korporátních válkách. Rospotrebnadzor totiž zdaleka není jen úřad hlavního hygienika. Do jeho pravomocí padá vše, co se může jakkoli týkat spotřebitele. "Oniščenko byl samozřejmě loajální, ale současně se nechal zatahovat do konfliktů mezi ruskými podnikateli, a to nikoli zadarmo," tvrdil mi minulý týden pod podmínkou anonymity jeden z kremelských insiderů.

Ať to bylo jakkoli, z veřejného života odchází bezesporu výrazná postava. Měli ho rádi novináři bez rozdílu názorů. Když například tvrdil, že USA vybudovaly v Gruzii tajnou laboratoř, odkud se vede biologická válka proti Rusku, liberálové to používali coby důkaz kremelského šílenství, zatímco provládní příznivci spikleneckých teorií to považovali za důkaz amerických pletich.