Před pár lety jsem známého, který pracuje pro Gazprom, zval do Prahy na silvestra. "Promiň, ale my máme měsíc okolo Nového roku zakázáno brát si dovolenou. To víš, Ukrajinci," řekl mi tehdy s odkazem na periodicky se opakující konflikty. Letos to vypadá, že se scénář může opakovat.

Ukrajinský Naftogaz koncem minulého týdne přestal od Gazpromu odebírat plyn. Ještě v říjnu kupoval denně 104 milionů kubíků plynu, od počátku listopadu to byla sotva polovina a minulou středu a čtvrtek jen devět milionů kubíků. V pátek Ukrajina kohoutek uzavřela úplně.

Snad bude teplá zima

Během víkendu se ukázalo, že nejde o nějakou krátkodobou záležitost. "Ukrajina nepotřebuje další plyn. Je docela teplo a plynu pro teplárny máme v podzemních zásobnících dost. Letos už nic od Gazpromu kupovat nebudeme, jedině že by přišly silné mrazy," řekl listu Kommersant-Ukrajina zdroj z vlády.

Do podzemních zásobníků Ukrajina napumpovala necelých dvacet miliard kubíků, což by podle většiny expertů mělo stačit. "Rizika má Kyjev poměrně slušně ošetřena. Kromě plynu Naftogazu je tam i plyn podnikatele Dmitro Firtaše, který nakupoval od Gazpromu s výraznou slevou a teď se může rozhodnout, co s ním bude dělat," říká předseda Ruského plynového svazu Sergej Čižov.

Oficiálním důvodem je dlouhodobá nespokojenost Ukrajiny s cenou, která se pohybuje okolo 400 dolarů za tisíc kubíků a která patří mezi nejvyšší v Evropě. Proto se Naftogaz snaží nakupovat plyn v Polsku a Maďarsku, v jednání je také dovoz přes Slovensko.

Hlavním důvodem ovšem je, že Ukrajina na drahý ruský plyn nemá peníze. Za srpnové dodávky, kdy Kyjev plnil zásobníky, zůstala dlužná téměř miliardu dolarů a zatím splatila asi tři sta milionů dolarů. "Posíláme Gazpromu prakticky všechny volné prostředky, jakmile je dostaneme," postěžoval si na situaci agentuře UNIAN jeden z manažerů Naftogazu.

Otazníky panují také ohledně plateb za říjen. Podle ukrajinského ministra energetiky Jurije Bojka Naftogaz vše zaplatil, jiné zdroje tvrdí, že dluh může být ve výši půl miliardy dolarů. Současně by podle stávající smlouvy měla Ukrajina platit za neodebraný plyn podle principu "take or pay". Tato částka by se mohla blížit třem miliardám dolarů. "Jenže to by museli jít k mezinárodní arbitráži, a tam by Gazprom prohrál. Smlouva totiž obsahuje politické body jako pronájem základny v Sevastopolu, a tím je z hlediska mezinárodních soudců vlastně automaticky neplatná," řekl HN partner společnosti RusEnergy Michail Krutichin.

Obě strany tvrdí, že evropských zákazníků Gazpromu se současná krize nijak nedotkne. Jenže většina expertů varuje před scénářem, kdy ke konci zimy zásoby klesnou a náhle udeří mrazy, které zvednou spotřebu v Evropě i na Ukrajině.

Kde hledat spojence?

Další kolo plynové krize probíhá souběžně s přípravou summitu ve Vilniusu koncem měsíce, kde Ukrajina měla podepsat dohodu o zóně volného obchodu s Evropskou unií. Jenže s největší pravděpodobností nepodepíše, nesplnila totiž základní podmínky EU: přijetí zákonů o volbách a prokuratuře a osvobození expremiérky Julije Tymošenkové.

Prezident Viktor Janukovyč o víkendu navštívil Vladimira Putina, o čem se ale bavili, není známo. Vztahy s Bruselem i Moskvou jsou momentálně špatné. Ukrajincům proto nezbývá než doufat v teplou zimu.