Hlas Světlany Miroňjukové se chvěl a pohledná světlovláska jen stěží zadržovala slzy, když šokovaným zaměstnancům státní tiskové agentury RIA Novosti oznamovala, že Vladimir Putin organizaci s více než sedmdesátiletou historií rozpustil a předal její pravomoci nově vytvořenému státnímu holdingu Rossija segodňja.

RIA Novosti vznikla coby nástroj sovětské propagandy a měla desítky poboček po celém světě. Po rozpadu SSSR se přeorientovala na domácí trh a za posledních deset let pod vedením Miroňjukové se stala agenturou, která sice byla loajální ke Kremlu, nezaujatě ale informovala i o protestech v roce 2011. Pro kremelské jestřáby byla útočištěm prozápadních liberálů.

Rossija segodňja se teď znovu zaměří na zahraniční publikum. Šéf prezidentské kanceláře Sergej Ivanov hovořil o potřebě zvýšení tzv. měkké síly Ruska v zahraničí. "Cílem nové struktury je obnovení spravedlivého vztahu k Rusku coby důležité zemi, která má dobré úmysly," uvedl ředitel nového holdingu Dmitrij Kiseljov.

Spalte srdce gayů

Právě jeho jméno ovšem vyvolává jisté pochyby nad tím, zda se image Ruska ve světě skutečně zlepší. Dmitrij Kiseljov je znám především jako dlouholetý moderátor politických diskusí, které s objektivitou mnoho společného nemají. Na Ukrajině si z jeho vystoupení dělají legraci, z jeho pořadů sestřihali parodické video a tuto neděli během přímého vstupu reportérovi jeho pořadu věnovali "Oscara za lhaní".

"Hlavní rozdíl mezi západní a postsovětskou žurnalistikou je ten, že my musíme vytvářet hodnoty," prohlásil jednou sám Kiseljov. Ty hodnoty ovšem s těmi evropskými příliš slučitelné nejsou. V jedné z debat se Kiseljov rozvášnil a vyzval k tomu, aby gayové nesměli darovat krev či sperma a aby v případě autohavárie byla jejich srdce "spálena nebo zakopána do země coby nevhodná pro pokračování života". Sexuální téma Kiseljova zjevně zajímá. Když kritizoval jeden výrok švédského ministra zahraničí Carla Bildta, přešel hned k útoku. "Ve Švédsku děti běžně začínají se sexem v devíti letech. Je tu ale problém, ve dvanácti už jsou impotentní. Tak vypadají evropské hodnoty v plné své kráse," uvedl nový budovatel ruské soft power. A Evropa je podle něj odsouzena k zániku. "Kult homosexualismu, zrada křesťanství, kažení dětí v homosexuálních rodinách - to je cesta k sebelikvidaci," vysvětlil.

Nová, konzervativní kominterna

Dmitrij Kiseljov ale jen opakuje pozici kremelských politiků. Předseda zahraničního výboru parlamentu Alexej Puškov během projednávání situace na Ukrajině varoval před "rozšiřováním gay kultury, která se stala oficiální politikou EU". Ministr kultury Vladimir Medinskij zase prohlásil, že "žádné evropské hodnoty neexistují, je to jen euroatlantická propaganda".

Budování jemné síly je s tím v rozporu jen zdánlivě, Rusko se totiž nesnaží zalíbit se západním liberálům, ale jiným skupinám obyvatel. Televize Russia Today, která se do nového holdingu také začlení, má díky svému levicově antiamerickému zaměření ve Velké Británii i USA slušnou sledovanost. Moskevský politolog Alexandr Morozov tvrdí, že Kreml teď vytváří jakousi novou kominternu, která ve světě hledá spojence Moskvy. Momentálně jsou to krajní tradicionalisté, kteří tvrdé poznámky o homosexuálech jen vítají. Ostatně Vladimira Putina obdivoval i jiný ctitel tradičních hodnot. Jmenoval se Anders Breivik.