Minulý týden skončily ruské pravoslavné svátky a i kritici Vladimira Putina musí uznat, že v posledních týdnech projevoval skutečně křesťanské milosrdenství. Na svobodu se dostal bývalý oligarcha Michail Chodorkovskij, členky punkové skupiny Pussy Riot nebo část obviněných z účasti na masových nepokojích v Moskvě v roce 2011.

Ovšem amnestie se ukázala jako výhodná i pro lidi z Putinova okolí. Protikorupční kampaň, kterou Kreml spustil na počátku loňského roku, dosáhla svých vnitropolitických cílů. Ukázala elitě její místo a obyčejným občanům předvedla, že nikdo není nedotknutelný. "Ale přece by ty lidi nezavřeli, to by mohli potom každého," ironizuje opoziční bloger Leonid Volkov.

Levná rekreace pro ministra

Asi nejkřiklavějším byl případ bývalého ministra obrany Anatolije Serďjukova a jeho podřízené a současně milenky Jevgenije Vasiljevové. Serďjukov byl totiž považován za nedotknutelného. Rodák z Petrohradu rychle stoupal po kariérním žebříčku a zlé jazyky tvrdily, že hlavně díky tomu, že jeho ženou byla dcera bývalého Putinova premiéra Viktora Zubkova.

Vasiljevová byla šéfkou dceřiné organizace ministerstva obrany Oboronservis a podle policejních vyšetřovatelů nezákonně privatizovala armádní majetek, vybírala desátky od účastníků tendrů a prala špinavé peníze. Celkem je obviněna ve dvanácti případech a podle prokurátora její činnost vedla ke škodám za více než tři miliardy rublů.

Sám Serďjukov byl dlouho v roli svědka, později se z něj stal podezřelý a nakonec byl i obviněn. Ovšem podle paragrafu "nedbalost", který v naprosté většině případů nevede k nepodmíněnému trestu odnětí svobody.

Tím spíše, že v ruském kontextu jde o prohřešek v zásadě banální. Serďjukov jen nařídil vojákům z jedné jihoruské protiraketové brigády, aby postavili silnici k soukromému sanatoriu jednoho jeho přítele v Astrachaňské oblasti. Serďjukov se hájí tím, že to mělo být výměnou za možnost levné rekreace pro příslušníky armády. Faktem ale je, že svědci tam viděli rekreovat se jen Serďjukova samotného.

Cela s třinácti pokoji

Dlouho to vypadalo, že obětním beránkem se stane Jevgenije Vasiljevová. Tím spíše, že ji loni v létě opustil i Serďjukov, který se pokorně vrátil k zákonné manželce. Vasiljevová ale bojovala jako lvice a naznačovala, že by mohla také začít vypovídat.

Soud jí překvapivě nařídil domácí vězení. To je jistě nepříjemné, ale když jste držen ve vlastním luxusním třináctipokojovém bytě v centru Moskvy, většina Rusů by řekla, že se to dá vydržet. Vasiljevová dosáhla toho, že směla každý den chodit na tříhodinovou procházku, přičemž byla pravidelně vídána v luxusních buticích, kde si shoppingem uklidňovala nervy pocuchané vyšetřovateli.

Nyní se zdá, že nakonec do vězení nebude muset. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu má být totiž doba strávená v domácím vězení započítána do odpykávání trestu. Vzhledem k tomu, že část trestných činů spadá pod Putinovu novoroční amnestii, ty ostatní i v případě odsouzení nejspíš nevydají na více než dva roky. Takže je možné, že ve chvíli vynesení rozsudku to budou přesně dva roky, co je Vasiljevová uvězněna ve vlastním bytě.

Shodou okolností přišla tato zpráva ve stejný den, kdy se ukázalo, že trestána nebude ani bývalá ministryně zemědělství Jelena Skrynniková, podezřívaná ze zpronevěry dvou miliard rublů. Také činnost jejích podřízených totiž pokryla amnestie.