Zákon, který ruským úředníkům a politikům zakazuje vlastnit majetek v zahraničí, si vybral daň i v osobním životě moskevského místostarosty Maxima Liksutova. Aby mohl zůstat v oblíbeném zaměstnání, musel se rozvést se svou pohlednou ženou, a ještě jí nechat podstatnou část svého majetku. Tedy alespoň pokud budete věřit oficiálnímu tvrzení tohoto vysokého moskevského představitele. Ale je třeba podotknout, že v Rusku příliš mnoho naivů nenajdete.

Maxim Liksutov se stal další obětí populárního blogera Alexeje Navalného a jeho Fondu boje proti korupci. Jeho spolupracovníci si totiž v říjnu 2013 všimli, že v žebříčku nejbohatších Estonců je pouze jedna žena - podnikatelka Taťána Liksutovová.

Žena s vizáží modelky, která se nikdy předtím coby podnikatelka neprezentovala.

Vzhledem k tomu, že estonský obchodní rejstřík, stejně jako mnoho dalších státních databází, je přístupný přes internet, nebyl problém zjistit, že většinu jejího bohatství tvoří akcie estonské společnosti Transgroup Invest SA. Koncem června loňského roku je na ni převedl její manžel, Maxim Liskutov.

Velmi štědrý exmanžel

Navalného publikace pro místostarostu Moskvy byla značně nepříjemná. Vždyť podle zákona ruští úředníci nesmí v zahraničí nic vlastnit ani mít bankovní účet. Alexej Navalnyj proto požadoval Liksutovovu demisi.

"Kromě formálního přestupku tu máme ještě drzé lhaní voličům, skrytý konflikt zájmů a nejspíše i korupci," odvolal se Navalnyj na prosincové Liksutovovo prohlášení, že kvůli kariéře úředníka prodal veškerá svá aktiva. "Zůstala jen restaurace v Tallinnu, která patří manželce, a jen můj osobní majetek," řekl tehdy moskevský místostarosta v rozhovoru pro deník Vedomosti.

Jaké bylo překvapení, když o dva dny později moskevská radnice prohlásila, že její místostarosta žádný zákon neporušil, protože loni v létě se Maxim Liksutov s ženou rozvedl a soud veškerý zahraniční majetek přiřkl manželce.

"Po Moskvě někde chodí svobodná 33letá fotomodelka s byznysem v hodnotě stovek milionů dolarů!" napsal na Twitteru Georgij Alburov, spolupracovník Navalného, který se případu Maxima Liksutova nejvíce věnoval.

Dopravní magnát z Estonska

V obzvláštní štědrost moskevského místostarosty Maxima Liksutova neuvěřili ale všichni. "Manželé podali návrh na rozvod 4. března, deset dní po prvním čtení zákona o zákazu vlastnictví majetku v zahraničí. První stání v dubnu (kdy nebylo jasné, v jaké verzi bude zákon přijat) přesunuli a definitivně se rozvedli až v červnu - týden po jeho přijetí," zjistil ze soudní databáze Alexej Navalnyj.

Asi nejzajímavější je otázka, proč se Maxim Liksutov tak pevně drží svého křesla. V zásadě to nemá zapotřebí. Poslední žebříček ruského Forbesu ho umístil na pěkné 157. místo mezi nejbohatšími Rusy s majetkem ve výši 650 milionů dolarů. Mezi jeho nejcennější aktiva patřil Aeroexpress, společnost provozující železniční spojení mezi moskevskými letišti a centrem města, a několik dalších společností v dopravě, včetně výrobce tramvají.

V tom je patrně ten problém. Maxim Liksutov totiž v moskevské radnici odpovídá za dopravu a "jeho" tramvaje pochválil veřejně i primátor Sergej Sobjanin. Stejně tak Aeroexpress potřebuje spolupráci radnice ke své činnosti. To vše by mohlo být ohroženo, takže Liksutov raději zákonu vyhověl a svou pohlednou ženu (přinejmenším na papíře) opustil. "Teď se s ní nesmí pohádat, protože by mu mohla s majetkem utéct," ironizuje Alburov.