Vypadalo to jako špatný vtip. Raketa Proton-M úspěšně odstartovala z kosmodromu v Bajkonuru, jenže motor třetího stupně stroje se najednou vypnul a celá raketa spolu s komunikační družicí Express-AMR4R shořela v horních vrstvách atmosféry.

Za poslední čtyři roky to byla už šestá havárie tohoto nosiče. Ty předchozí stály místo generálního ředitele centra Chruničeva, výrobce rakety a také ředitele Roskosmosu, státní kosmické agentury.

Květnová havárie byla o to citelnější, že přišla v době všeobecné euforie z připojení Krymu a konfrontace se Západem. Excentrický vicepremiér Dmitrij Rogozin se vysmíval Spojeným státům, že nebýt ruských raket, mohly by své astronauty posílat do vesmíru leda tak na trampolíně.

Magnetický zásah z americké lodi

Komentáře pod články překypovaly spikleneckými teoriemi, z nichž byla nejpopulárnější ta, že USA zasáhly raketu magnetickým výbojem z vojenské lodi v Indickém oceánu.

Ruská tajná služba FSB ovšem nyní tvrdí, že odhalila skupinu diverzantů zaměstnaných ve Státním kosmickém vědeckovýrobním středisku M. V. Chruničeva, kteří rakety úmyslně poškozovali.

Podle zdrojů listu Izvestija, který je znám svým úzkým napojením na Kreml, FSB zahájila vyšetřování v dubnu loňského roku, kdy kontrola odhalila přímo v motoru jedné z raket nepoužité hliníkové plomby.

Výslech na detektoru lži

Agenti tajné služby se o incidentu dozvěděli a zahájili výslechy. Jen na ministerstvu vnitra bylo údajně vyslechnuto 15 zaměstnanců, a to za použití detektoru lži. A bylo prý dokázáno, že chyby měly úmyslný charakter. Žádná jména ani to, zda sabotéři byli zadrženi, zveřejněny nebyly.

Zdroj Izvestija také tvrdí, že vinna je nízká úroveň výrobní kultury v centru Chruničeva, vyvolaná kádrovými problémy a naprostou neexistencí výchovné práce v pracovním kolektivu.

Vedení továrny zároveň dostalo důtku od generální prokuratury kvůli tomu, že incident samo neohlásilo.

Vzhledem k tomu, že onen článek neuvádí žádné důkazy nebo motivy jednání údajných sabotérů, nedají se vynášet žádné soudy o tom, co se s raketami Proton skutečně stalo. Ale rétorika vracející se do dob Sovětského svazu – o škůdcích, teroristech a hrdinných agentech státní bezpečnosti – se přehlédnout nedá. Chybí jen slavné "TASS je zplnomocněn prohlásit".