Zákulisní diplomacie, kdy na Vladimira Putina tlačili západní politici v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, zdá se, nese své ovoce. Už samo zastavení palby je bezesporu úspěchem, jakkoli se obě strany obviňují z jeho porušování. Ovšem otázek je stále více než odpovědí.

Pochyby vyvolává i sestava vyjednavačů. Ukrajinský prezident Petro Porošenko nominoval bývalého prezidenta Leonida Kučmu, separatisty zase překvapivě hájil Viktor Medvedčuk, bývalý šéf Kučmovy prezidentské kanceláře a dnes vůdce proruského hnutí Ukrajinská volba.

Medvedčuk je prakticky jediným ukrajinským politikem, který v posledních letech byl otevřeně proruský a propagoval vstup země do Moskvou vedené celní unie. Jeho hlavní výhodou je, že je osobním přítelem Vladimira Putina, který se stal ještě v roce 2004 kmotrem Medvedčukovy dcery Dariny. A v roce 2012, když Putin navštívil Krym, tak s představiteli vlády strávil povinnou hodinku a následně odjel do Medvedčukova letního domu, kde zůstal celý zbytek večera.

Ještě v dobách, kdy byl považován za šedou eminenci kyjevské politiky, však Medvedčuk patřil k nejméně populárním politikům u lidí i u regionálních elit. Vyčítali mu aroganci, budování korupčních schémat a tvrdé potlačování nesouhlasných názorů.

Je tedy otázkou, nakolik zrovna Medvedčuk může být autentickým obráncem práv obyvatel Donbasu. K regionu bližší vztah nikdy neměl. Jeho mocenská základna byla vždy na opačném konci Ukrajiny - na Zakarpatsku.

Tím spíše, že část proruských separatistů o mírové řešení nemá zájem. Jednání s Kyjevem již odmítli jak velitel ozbrojených sil "Novoruska" Igor Strelkov, tak i "lidový gubernátor Doněcku" Pavel Gubarev. Ten dokonce prohlásil, že nejdříve musí Kyjev uznat samostatnost nových republik, dněpropetrovský gubernátor Ihor Kolomyjskij a ministr vnitra Arsen Avakov se musí dobrovolně vydat Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu a oligarcha Rinat Achmetov odevzdat majetek lidu.

Donbaským separatistům ale nezbude nic jiného, než se s nominací Medvedčuka smířit. Moskva drží v ruce všechny trumfy. A pokud Vladimir Putin chce, aby zájmy Donbasu hájil jeho přítel, tak tomu tak bude a nikdo z ideologů a politiků v samozvaných republikách s tím nic neudělá.