Nenápadný čtyřicátník se staromódním knírkem Igor Strelkov se v posledních měsících stal hrdinou ruského internetu i televize. Vrchní velitel tzv. Maloruska skoro každý den na YouTube nahrával situační zprávy, informoval o dění ve Slavjansku, kde si zřídil základnu, a periodicky žádal Rusko o pomoc.

Brzy se zjistilo, že ve skutečnosti se jmenuje Girkin, že je bývalým důstojníkem ruské armády, účastnil se obou čečenských válek, politickým přesvědčením je monarchista a byl aktivním členem několika klubů vojenské historie. Nejčastěji se účastnil rekonstrukcí bitev občanské války, kdy "bojoval" za bělogvardějce. Prostě ideální hrdina.

S tím, jak se situace dostávala do slepé uličky, Strelkov zmizel z obrazovek. Na internetu si ale přes sociální sítě nebo stránky podporující separatisty zachovával věrnou obec příznivců. To se ovšem změnilo poté, co se mu podařilo minulý víkend s většinou svých bojovníků opustit Slavjansk a stáhnout se do Doněcku.

Jako jeden z prvních na něj zaútočil excentrický televizní moderátor Sergej Kurgiňjan, který je známý svou revanšistickou rétorikou a krajně emocionálními obhajobami Vladimira Putina. Ten přijel do Doněcku a nahrál videokomentář, ve kterém Strelkova obvinil ze zbabělosti, dezerce a spolupráce s nepřítelem. Používal přitom úsloví jako "samozvaný Napoleon".

Stejně tvrdě na Strelkova zaútočil i spisovatel Eduard Bagirov, který během voleb pravidelně bývá zplnomocněncem Vladimira Putina. "Nikdy nebudu mít sympatie pro člověka, který se snaží otevřeně provokovat Putina. On tam bojuje ne za Rusko, ale za sebe. Donbas není jako náš ruský Krym a k ničemu ho nepotřebujeme," řekl Bagirov na adresu Igora Strelkova.

Jak Kurgiňjan, tak Bagirov patří k okrajovějším vládním propagandistům, ale zdá se, že Kreml se postupně snaží přesvědčit veřejnost, že proruští povstalci nejsou žádní beránci a Rusko jim už nepomůže. Teď aby to pochopili i sami separatisté.