Amerika a Evropa proti nám vedou studenou informační válku a my se musíme zabývat nejen bezpečností hranic, ale i bezpečností myšlenek obsahu, který se k našim občanům dostává. To prohlásil poslanec ruské Státní dumy Vadim Děngin při projednávání nového zákona, který zakazuje, aby cizinci vlastnili v jakýchkoli médiích více než pětinu akcií. Zákon včera prošel prvním čtením a nikdo nepochybuje o tom, že ho prezident Putin podepíše.

Komentátoři ale upozorňují, že západním mediálním domům v Rusku skoro žádné tituly, které by mohly ohrožovat zájmy Kremlu, nepatří. V naprosté většině jde o lifestylové časopisy typu Elle, Cosmopolitan nebo Geo. S jedinou výjimkou, kterou je vlivný ekonomický deník Vedomosti, vydávaný finskou společností Sanoma. Shodou okolností Sanoma už skoro rok hledá kupce pro svá ruská aktiva, kam patří i místní mutace magazínů, jako jsou třeba National Geographic nebo Men's Health. Dosavadní jednání ztroskotala na otázce ceny.

"Zákon předznamenává a napomáhá prodeji Vedomostí, nic jiného vlivného cizinci nevlastní," řekl deníku Novyje izvestija mediální expert Ivan Zasurskij. Pokud bude zákon přijat, tak začne běžet jednoroční lhůta na prodej podílů zahraničních společností. Sanoma tak bude pod větším tlakem na snížení ceny. Tím spíše, že možných zájemců je jen několik a všichni jsou spojeni s Kremlem. V zásadě se může jednat o holding RBK oligarchy Michaila Prochorova, který ale ekonomický deník již vlastní. Druhým uchazečem může být Gazprom media. Nejpravděpodobnějším zájemcem je ale Nacionalnaja media gruppa, patřící do majektu dávného Putinova známého Jurije Kovalčuka. Ředitelkou holdingu byla před týdnem jmenována Alina Kabajeva, bývalá umělecká gymnastka o které se tvrdí, že milenkou ruského prezidenta.

Ať už to dopadne jakkoli, Sanoma zcela jistě získá za svou ruskou divizi méně než si ještě před půl rokem představovala. Takže v daném případě informační bezpečnost a finanční zájmy Putinových přátel jsou v symbióze.