Na moskevském letišti Šeremětěvo se minulý týden objevily nové automaty. Prodávají designerská trička s portrétem Vladimira Putina v armádní čepici. Není to žádná láce, jedno tričko stojí 1200 rublů, přes šest set korun. Ještě o pár stovek více dáte za malovaný talíř s ruským prezidentem a nápisem Krym je náš.

Není to úplně nový fenomén. Matrjošky s Putinem se objevily hned po jeho zvolení. Před pěti lety jsem v jedné vesnici v ivanovské oblasti jen s vypětím všech sil odolal koupi osušky s až naivistickým portrétem ruského prezidenta. Jenže to byly suvenýry, určené pro jinou sociální skupinu než jsou pravidelní cestující z Šereměťjeva.

 

(c) Jiří Just

 

Potrét Stalina býval vidět za sklem nákladních automobilů vyššího stupně zchátralosti, nyní se na vás na šeremetěvském letišti generalissimus směje z obálky knihy s titulem Moudrost tisíciletí. A nekupují si ji proletáři, ale lidé kterým není zatěžko za kávu v letištním baru dát zhruba patnáct eur.

Střední třída se patrně poprvé v novodobých dějiných Ruska semkla kolem svého prezidenta. Ještě před třemi lety naopak podnikatelé a tzv. kreativní třída podporovali zimní protesty proti znovunastolení Vladimira Putina do prezidentského křesla. Kreativci se předháněli v tom jak více zesměšnit ruského prezidenta a režim, který představuje. Populární blogger Alexej Navalnyj, který odkrýval korupci v nejvyšších patrech Kremlu, požíval statutu téměř popové hvězdy.

 

(c) Jiří Just

 

Dnes je v domácím vězení a počet jeho příznivců strmě poklesl. Možná, že ti stejní lidé, kteří ho ještě před půldruhým rokem oslavovali, dnes vymýšlejí trička s raketami Iskander, které je prý ochrání před západními sankcemi. Střední třída, vyděšená ukrajinským krveprolitím, opustila myšlenku jakýchkoli změn, tím spíše inspirovaných Západem. „Ve stávajících podmínkách se už naučili fungovat, relativně nedávno se finančně zabezpečili, mají co ztratit,“ říká petrohradská sociložka Ella Panejachová. Proto je Kreml dokázal na základě ukrajinského případu dokázal snadno přesvědčit, že protesty proti vládě mohou snadno skončit chaosem, poklesem životní úrovně a ztrátou území. Že třeba v případě oslabení Ruska by situace mohla využít Čína a obsadit Sibiř.

Proto se portréty Stalina přestěhovaly z kabin Kamazů do interiérů mercedesů a lexusů. Proto místo portrétů někdejších popových idolů stále více Rusů na hrudi nosí portrét svého prezidenta.