Rusko minulý rok zasáhla vlna jožinomanie. Ano, nesmrtelný hit Ivana Mládka poté, co dobyl Polsko, vyrazil na vítěznou pouť dál na východ. Stejně jako v polském případě hlavní roli sehráli internetoví nadšenci, kteří klip ze 70. let s zuřivě tančícím Ivo Pešákem otitulkovali a vytvořili celou řadu parodií.

Geniální animák na melodii Jožina z bažin

 

Proto když se na jedněch pravoslavných stránkách objevila zpráva, že vyšetřovatelé presněnského rajonu Moskvy zahájili vyšetřování, zda zmíněný klip nevyvolává nenávist či neuráží lidskou důstojnost, diskuse v ruském sektoru byla velmi živá. Podle autora zprávy měl trestní oznámení podat Gennadij Salnikov, místopředseda sdružení Borodino 2012 a známý pravoslavný aktivista. Sdružení bylo založeno pro organizaci oslav 200. výročí vítězství nad Napoleonem, které hodlá pojmout ve velkém stylu. Krom jiného plánuje postavit 200 válečných lodí pro přehlídku na řece Moskvě, včetně raketových křižníků a obojživelných plavidel. Gennadij Salnikov se ale o své roli v případě Jožin dozvěděl až od HN a byl velmi překvapen.

Naprostá většina čtenářů blogů a internetových fór tomu ale uvěřila. Není se čemu divit, celá řada pravoslavných aktivistů pravidelně používá policejní vyšetřovatele pro vyřizování si účtů s lidmi, kteří podle jejich názoru uráží náboženství. Své o tom ví například ředitel Muzea Andreje Sacharova, který je stíhán za výstavu Pozor, náboženství!, byť podle měřítek západních galerií byly vystavené artefakty zcela nevinné. A dokonce byly za velkými deskami s průřezy, takže omylem je nezletilý (jak argumentuje obžaloba) vidět skutečně nemohl.

Televiznímu kanálu 2x2, vysílajícímu kreslené filmy pro dospělé, zase hrozila ztráta licence, když generální prokuratura na základě "expertního" posudku nalezla propagandu násilí, amorálního způsobu života a náboženské nesnášenlivosti v takových seriálech, jako jsou Simpsonovi nebo Angry Kid. O posledním případu referovala ruská média počátkem týdne. Majitele obchodu s dámským prádlem žaluje antimonopolní (?!) úřad pro údajnou obscenitu jeho reklamních plakátů. Odborný posudek "expertky", ve kterém se kupříkladu tvrdí, že prádlo není oblečení a že ve skutečnosti se jedná o propagandu nevěstinců se stal hitem na ruských fórech. Je ovšem otázkou, nakolik to pomůže nešťastnému majiteli obchodu.

Takže Ivan Mládek měl vlastně štěstí. Kdyby žalující strana chtěla, jistě by dokázala nalézt "znalce", který by v textu dokázal nalézt výzvy k násilí vůči Jožinovi, diskriminaci obyvatel hlavního města ("žere hlavně Pražáky"), používání chemických zbraní ("práškovací letadlo") či nerovného přístupu k genderovým otázkácm ("dceru a půl JZD"). Prostě extremista jako vyšitý.