Snad každý muž, který v dětství lepil modýlky letadel, touží se někdy proletět ve skutečném letadle a nejlépe za jeho kniplem. Mnozí si svůj klukovský sen plní aeroklubech, pár z nich se stalo i profesionálními piloty. Ke splnění dětského snu vede ale ještě jedna cesta - stát se politikem. Alespoň v Rusku to funguje.

Přinejmenším to platí pro mladší politiky. Borise Jelcina, i kdyby měl podobné choutky, by do kokpitu nadzvukového letounu nepustili kardiologové, kteří ho v posledních letech vládnutí obklopovali na každém kroku. A vzhledem k jeho neoblíbenosti mezi vojáky by mu to zakázala nejspíš i ochranka.

Jiné to ale bylo u jeho nástupce Vladimira Putina. Ten si ještě coby premiér v říjnu 1999 zalétal na cvičném bitevníku Su-27UB, ale větší publicity se dostalo jeho neočekávanému příletu v březnu 2000 do nedávno dobytého Grozného. Státní televize vítězoslavně hlásila, že Vladimir Putin celých osm minut stroj pilotoval. Záběry byly použity i v předvolební kampani a i díky jim se Putin stal druhým ruským prezidentem. Svou lásku k letadlům prokázal i během svého druhého funkčního období, když pět hodin létal se strategickým bombardérem Tu-160.

 

Putin v kabině Su-27

(c) RIAN

Nyní v jeho stopách jde i Dmitrij Medveděv. Ten v sobotu přijel na leteckou základnu Kubinka nedaleko Moskvy. Vojenští letci mu ukázali většinu letadel a zbraní, které má ruské letectvo k dispozici, včetně dopravního letounu An-22, ve kterém stál tank. Nejsilnější zážitky ale Medveděv získal během půlhodinového letu novým bitevníkem Su-34, kde letěl na sedadle druhého pilota.

Medveděv v přilbě

 »Pocity jsou to fantastické, je to skvělý stroj,« řekl po přistání novinářům a slíbil, že se zasadí, aby takových letadel měla armáda co nejvíce. "Rusko má slavnou historii co se týče létání a nelze dopustit, aby jsme tyto tradice ztratili," řekl novinářům. Slíbil také, že se kvůli modernizaci dá schůzku s ministrem obrany a hlavním velitelem letectva. Novináři tím poněkud překvapil, protože oba zmínění stáli zhruba dva metry od ruského prezidenta.

To bylo zjevně hlavním cílem vojáků, kteří Medveděvovi slíbili další zážitek - let vrtulníkem Mi-28.

 

 

P.S. Vzpomínáte si na nějaké další politiky, kteří létali na stíhačkách? Mně se vybavuje pouze poněkud bizarní případ Michaela Žantovského, ze kterého byl následně poměrně slušný skandál.

George W. Bush se nepočítá, protože ten kdysi něco podobného i pilotoval.

Někdo další?