Vůdce světového proletariátu Vladimir Iljič Lenin nemá klid ani osmdesát pět let po své smrti a následném uložení do mauzolea na moskevském Rudém náměstí.

Nejprve na Nový rok neznámí pachatelé umístili na Leninovu sochu v Petrohradě asi tři sta gramů výbušniny a vytvořili tak na zadní části památníku díru o průměru třiceti centimetrů. Vzhledem k tomu, že poškození bylo na choulostivém místě bronzové sochy, památkáři ji raději hned zakryli dřevěným bedněním. Socha by měla být zrekonstruována do konce léta.

lenin s dírou

Problémy má ale nejen bronzový Lenin, ale i ono nabalzamované tělo v moskevském mauzoleu. Jak informoval deník Trud, V. I. Lenin kvůli finančním potížím nedostal nový oblek, i když by ho údajně již dávno potřeboval. Po dvouměsíční profylaktické balzamaci, která nedávno skončila, ho vědci, kteří se o mumii starají, oblékli znovu do stejného obleku. Ten mu ušili při poslední balzamaci v roce 2003.

Peníze chybí dlouhodobě. »Od roku 1992 nám stát nedal ani rubl. Veškeré práce financuje fond Leninovo mauzoleum a mecenáši. A teď ještě přišla hospodářská krize,« stěžuje si náměstek ředitele Celoruského vědecko-výzkumného ústavu léčivých a aromatických bylin Jurij Denisov.

Nové obleky šijí Leninovi na míru z drahé švýcarské vlněné lesknoucí se látky (v ruštině se látka jmenuje ljustrin, nenašel jsem jak se jí říká česky. Neví to někdo?), té měl vůdce světového proletariátu dávat za života přednost. Střih je ale současný, podobný oblek by dnes pozornost rozhodně nevzbudil. Pokud vědci během profylaktické balzamace oblek nevymění, musí pečlivě vyčistit a sterilizovat, jakákoli špína by podle vědců mohla nastartovat hnilobné procesy.

Současné umístění Lenina neohrožují ale jen biologické příčiny. Z mauzolea se ho snaží i politici. Nedávno se pro jeho pohřbení vyslovil i vlivný člen Putinova Jednoho Ruska Vladimir Medinskij s tím, že stejně z původního těla v mauzoleu není víc než deset procent. Před několika lety se objevily poněkud morbidní fotografie z balzamace, kde bylo vidět, že tělo je dnes již jen torzem.

lenin v mauzoleu

Podle lednového průzkumu agentury VCIOM by dvě třetiny Rusů souhlasily s odstraněním Lenina z mauzolea. Proti se vyslovila čtvrtina dotázaných, především členů a sympatizantů komunistické strany. Je tedy možné, že nové šaty již Lenin potřebovat nebude.