Mladý novinář neztratil duchapřítomnost a během útoku policie a následného protiútoku demonstrantů stále vedl reportáž. Zejména při sledování druhé poloviny se člověku úzkostí tají dech.

 

Maślankiewicz se stal takřka celebritou, na sociálních sítích mu tisíce Ukrajinců děkují za statečnost a doporučují vedení TV Republika, malé konzervativní televizní stanice, která vysílá přes kabel a internet, aby ho povýšila. Já osobně bych jim doporučil, aby mu pořídili hlavně pořádně vysokou zdravotní a životní pojistku.

Maślankiewicz totiž podle mého názoru porušil snad všechna představitelná bezpečnostní opatření.

1) Nedokázali si rozumně vybrat místo, takže v okamžiku, kdy se policisté dali do pohybu, museli ustoupit na stranu, na kluzkou mramorovou balustrádu. Kdyby policisté nebyli zjevně překvapeni jejich drzostí, tak nemuseli vůbec dopadnout dobře.

2) Reportér se vzdálil od svého kameramana, což se prostě nesmí dělat. Dvojice se nesmí rozdělovat, zejména ne v tak nepřehledné situaci. 

3) Reportér nemá žádné ochranné pomůcky, hlavně přilbu. To v okamžiku, kdy reportér hlásí "Demonstranti hází kameny" a přitom stojí nedaleko policistů, je přinejmenším podivuhodné.

4) A třešnička na závěr. Ptát se policisty, který se právě kryje štítem před létajícími kameny, "Proč to děláte, to jste Ukrajinec?" mne dostalo nejvíc. Fakt, pořiďte mu tu pojistku.

 

P. S. Bartłomiej Maślankiewicz měl zjevně štěstí, že situace byla chaotická. Jinak jsou totiž novináři a zejména kameramani oblíbeným terčem pro policejní ostřelovače. První video je s kameramanem ukrajinského Pátého kanálu, druhé od ukrajinské redakce Svobodné Evropy.

 

 

 

 

Přímý odkaz na ukrajinské Rádio Svoboda.