Sledovat pátrání po skrývajícím se ukrajinském prezidentovi připomíná detektivku. Přichází jedna zpráva za druhou, občas proložené značně bizarními teoriemi. Díky sociálním sítím se fámy šíří rychlostí blesku. Internet ale zároveň pomáhá zabránit tomu, aby se politici domlouvali za zády Majdanu. Za 10 let tak nebudou probíhat další demonstrace, tentokrát namířené proti současným vůdcům opozice.

Na sociálních sítích se od víkendu s velkou pompou sdílely fotografie z luxusních rezidencí bývalého generálního prokurátora Viktora Pšonky a prezidenta Viktora Janukovyče. Spekulovalo se ale hlavně, kde že se může uprchlý ukrajinský státník nyní schovávat.

Kdo schovává prezidenta?

Podle prvních zpráv se Janukovyč měl skrývat v golfovém klubu nedaleko Charkova. Následně v klášteře pravoslavné církve v doněcké oblasti, který bůhvíproč měl mít pod sebou hned třípodlažní bunkr.

Jako pravdivá se ale ukázala nejvíce šokující zpráva: že pohraniční kontrola na letišti v Doněcku zakázala prezidentovi a jeho doprovodu odletět soukromým letadlem ze země - pokud nebude řádně odbaven. Dokonce odmítli i vysoký úplatek. Podle vyjádření dočasného ministra vnitra Arsenije Avakova poté Janukovyč odjel na Krym. Tam nechal odejít většinu ochranky, vypnul telefony a zmizel neznámým směrem. Podle jedné z teorií je na jisté základně ruské Černomořské flotily u Sevastopolu. Oficiální orgán ruské vlády Rossijskaja gazeta zase vyjádřil podezření, že Janukovyče někam ukryly Spojené státy.

Internet a sociální sítě fungují také jako zpětná vazba pro opoziční politiky, kteří rozhodně nemají podporu lidí jistou. Julija Tymošenková se jistě domnívala, že při vystoupení na Majdanu udělala vše správně. Jenže místo prezidentských ambicí se dočkala bouře příspěvků, které lze shrnout do následujícího sdělení: "Jsme rádi, že jste na svobodě, teď se vylečte a do politiky se už nevracejte, svou šanci jste promarnila." Na své ambice musela zapomenout i Irina Farionová, která je pro lidi nepřijatelná kvůli svému vypjatému nacionalismu. Nacionalisté jí zase nemohou zapomenout, že lhala ohledně členství v komunistické straně.

Proti Farionové a zrušení zákona o jazycích národnostních menšin, který umožňuje snazší používání ruštiny nebo maďarštiny ve státních orgánech, se postavila šéfredaktorka vydavatelství Vidavnictvo Starogo Leva Marjana Savková. Toto lvovské nakladatelství vydá poprvé ve svých dějinách knihu v ruštině. "Ukrajinština je moje láska i profese, ale nesnáším spekulace na jazyková témata. Především by měla být lustrace, aby se to vše nevrátilo," napsala Savková.

O lustraci se na Majdanu mluvilo a stále mluví poměrně hodně. Zdá se, že téma spojuje čím dál více lidí. "Neposlal bys mi texty českých lustračních zákonů? Budu dělat poradce ve skupině připravující naši variantu pro Pravý sektor," napsal mi jeden kyjevský známý. Přitom jsme se seznámili díky společnému zájmu o vaření piva a během posledních měsíců na svém profilu na Facebooku psal povětšinou o "idiotech z Majdanu" a "oranžových fašounech".

"Musíme zabránit tomu, aby se jen vyměnili politici nahoře. Chceme, aby se změnil celý oligarchický systém. Nechci pořád šlapat na stejné hrábě. Jestli to prosadí zrovna oni, tak se zlobit nebudu," řekl mi na otázku, proč bude pomáhat lidem, se kterými nesouhlasí.